Stiri

5 lucruri obligatorii pentru orice deținător de mașină

Ai auzit cu siguranță că este bine să fii pregătit pentru orice situație. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește mașina. Fie că ai obținut permisul recent și ești la prima ta mașină, fie te consideri un șofer experimentat, trebuie să știi că sunt câteva lucruri obligatorii de făcut în calitate de deținător de vehicul. Despre primele cinci, cele mai importante, îți spunem mai multe în acest material!

1. Asigurarea RCA

Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice deținător de vehicul înmatriculat. Rolul principal al acesteia este de a acoperi daunele produse terților în cazul unui accident rutier. În situația nefericită, în care un șofer provoacă un accident, asigurarea RCA intervine pentru a acoperi costurile aferente reparațiilor vehiculului victimei și, în unele cazuri, chiar și cheltuielile medicale.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru a proteja atât șoferul, cât și victima unui accident. Fără aceasta, un șofer ar putea fi pus în situația de a plăti direct din buzunar sume considerabile, pentru a acoperi daunele produse. 

Ca să închei o asigurare RCA trebuie să identifici cea mai bună ofertă pentru tine. Un broker de asigurări îți poate veni în ajutor cu sfaturi și oferte personalizate nevoilor. O asigurare RCA poate să acopere daunele provocate terților, dar și despăgubirea șoferului în caz de accident sau tractare. 

O poliță la un broker de asigurări poate fi eficientă într-o situație precum cea în care lovești o persoană, o mașină aflată în trafic sau staționată, un gard sau un stâlp. Prin polița RCA ești exonerat de la plata daunelor, deoarece responsabilitatea revine asiguratorului. În cazul vătămărilor corporale sau a unui deces, limita de despăgubire este de 6.070.000 de euro, iar pentru pagubele materiale aceasta se ridică la 1.220.000 de euro.

2. Permis de conducere valid

Nu este suficient doar să deții un permis de conducere. Fără un permis valid, nu ai voie să urci la volan. 

Conducerea fără permis este o infracțiune care poate atrage după sine consecințe grave, poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În plus, primești amendă și riști suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă. În anumite condiții, se poate ajunge până la confiscarea vehiculului. 

Ce mai trebuie să știi? Conducerea pe drumurile publice a unei mașini pentru care nu ai permis de conducere corespunzător categoriei sau subcategoriei vehiculului este pedepsită conform legii. 

3. Inspecția tehnică periodică

Înainte de a putea fi condus pe șosele, fiecare vehicul trebuie să fie înmatriculat conform regulilor și reglementărilor din țara respectivă. 

ITP-ul asigură o funcționare optimă a vehiculului, dar poate contribui semnificativ la prevenirea accidentelor cauzate de defecțiuni tehnice. Deținătorul mașinii are responsabilitatea de a se asigura că mașina este în stare bună de funcționare, ceea ce implică întreținerea regulată, repararea defecțiunilor și înlocuirea pieselor uzate. Neglijarea acestor aspecte poate duce la probleme de performanță și compromite siguranța deplasării.

Cele mai citite articole

Mai mult, ITP-ul și reparațiile defecțiunilor apărute la mașină se realizează numai la service-urile autorizate, pentru siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic.  

4. Kit de prim ajutor

Trusa medicală de prim ajutor auto este esențială pentru orice deținător de mașină, având în vedere că accidentele se pot întâmpla oricând și oriunde. În astfel de situații, trusa de prim ajutor poate fi singura sursă de ajutor medical imediat, înainte ca serviciile de urgență să ajungă la fața locului. Conform legislației în vigoare, fiecare autovehicul înmatriculat sau înregistrat în România trebuie să aibă la bord o trusă de prim ajutor standard. Este recomandat ca trusa să fie verificată periodic și să se înlocuiască produsele expirate.

Alături de aceasta, trebuie să ai un stingător, o vestă reflectorizantă și două triunghiuri reflectorizante. Lipsa oricărui element din kit-ul de prim ajutor din mașină poate fi sancționată cu amendă. 

5. Rovinietă

Rovinieta este o taxă de circulație care trebuie achitată de către toți proprietarii de vehicule care doresc să circule pe drumurile din afara localităților de domiciliu, fie ele naționale, europene sau autostrăzi.

Rovinieta poate fi achiziționată online, dar și din benzinării. Durata de valabilitate variază, în funcție de perioada pentru care se dorește utilizarea drumurilor. Aceasta poate fi de la o zi la un an. Este responsabilitatea ta să te asiguri că rovinieta este valabilă în timpul deplasării pe drumurile din afara localității. În caz contrar, dacă ești oprit în trafic, vei fi amendat. 

Deținerea unei mașini este un vis pentru mulți. Abia când intri în posesia vehiculului începi să înțelegi că achiziționarea nu a fost partea cea mai grea. Legislația prevede unele obligații pentru deținătorul unei mașini. Trebuie să îți faci RCA și să ai grijă de mijlocul tău personal de transport. Pentru aceasta, poți opta pe ajutorul unui broker de asigurări care să te ajute să identifici poliția cu protecție adecvată!

Cele mai citite articole