Stiri

Când încep bebelușii să vadă?

Bebelușii se nasc deja cu simțurile destul de dezvoltate. Și, chiar dacă vederea unui nou-născut nu este pe deplin matură după naștere, bebelușul tău poate vedea totuși ceea ce pentru el este cel mai important lucru din lume: pe mămica lui care îl ține la sân.

În primele câteva luni de viață, în calitate de părinte vei putea observa cu certitudine modul în care se dezvoltă vederea copilul tău, cum începe a urmări cu ochii lucruri și ființe statice sau în mișcare, cum începe să perceapă diversele culori, de aceea poți alege de la bun început să cumperi textile pentru bebeluși cât mai atractive vizual.

Știai că ochii bebelușului tău își schimbă culoarea?

Pe măsură ce vederea bebelușului se dezvoltă, inclusiv culoarea ochilor lui se poate schimba. Responsabil pentru acest fenomen interesant este un unui pigment denumit melanină, care afectează inclusiv culoarea pielii și a părului. 

Totuși, dacă copilul se naște cu ochi mai închiși ca nuanță, căprui sau de un verde închis, prezența melaninei este deja ridicată și probabil că acea culoarea nu se va schimba foarte mult.

În schimb, ochii mai deschiși la culoare, precum ar fi cei albaștri sau de un gri deschis, au mai puțină melanină la naștere și se pot schimba treptat către o altă culoare mai închisă, pe măsură ce se produce mai multă melanină. Această modificare se poate întâmpla mai rapid, în primele luni sau mai lent, până spre vârsta de 2 ani. 

Când poate vedea un bebeluș ca un om mare? Care este aria vizuală pentru un bebe? 

Cele mai citite articole

La naștere, vederea unui nou-născut este destul de limitată și privirea lui se poate focusa cu agerime pe ceva anume doar dacă este la maxim 10 – 12 cm distanță de ochii lui. El poate vedea fața mamei când aceasta îl ține în brațe lipit de corpul ei sau poate zări colțul pătuțului. Încă nu vede foarte clar peste 30 cm, spun oftalmologii. Inițial, când se uită la fața mamei, ochii copilului vor fi atrași de o unică trăsătură facială (mai ales de ochi).

Această arie vizuală limitată se extinde treptat și, de pe la 3 luni, bebelușul poate începe ca să observe când ceva sau cineva se află chiar și în altă parte a camerei.

Pe la 4 luni poate privi pe fereastră sau spre un raft de pe perete, iar la 7 luni vederea sa va fi apropiată de a unui adult. De aceea, sugarul poate să fie atras de acele covorașe bebe vesel colorate și cu diverse desene geometrice simple (cercuri, spirale, pătrate, triunghiuri) sau mai complexe, dacă, la câteva luni este scos în cursul zilei din pătuț și pus o perioadă pe podea, pe un astfel de produs textil.

Lumea bebelușilor este alb-negru sau color? Este bidimensională sau tridimensională?

E bine de știut și că nou-născuții văd inițial doar în alb și negru. Acest lucru se datorează faptului că celulele responsabile de culori nu sunt încă pe deplin dezvoltate la naștere. 

La o lună, copilul sugar va putea detecta luminozitatea și intensitatea culorilor, iar după ce împlinește 3 luni va putea începe să vadă culorile primare. Totuși, vederea culorilor va fi dezvoltată pe deplin pe la 4 luni, vârstă după care bebelușul va putea distinge chiar și nuanțe mai deschise sau mai întunecate ale aceleiași culori.

Percepția adâncimii începe să se dezvolte de pe la 5 luni, etapă importantă în care bebelușul deja se joacă, fascinat de trecerea de la bidimensionalitate la o nouă viziune tridimensională asupra lumii în care a ales ca să experimenteze viața.

Cele mai citite articole