Construirea unei case sau renovarea acesteia este un proces complex, care presupune o planificare detaliata si stabilirea unor obiective. Proiectul poate fi unul indelungat, insa rezultatele finale merita intotdeauna asteptarea. Stabilirea bugetului, angajarea unei echipe de profesionisti si constructia propriu-zisa sunt probabil cele mai dificile etape in drumul spre o casa noua.
Dupa ce constructia prinde contur si e aproape gata de a fi locuita, nu mai ramane decat sa fie utilata, amenajata si decorata. Si acest proces poate fi unul complex daca proprietarii nu stiu exact de unde sa inceapa. Urmatorii pasi ii vor ajuta mai bine sa inteleaga care sunt etapele esentiale in amenajarea unei case:
1. Planificarea bugetului
Desi nu trebuie sa se cheltuiasca o avere pe interiorul casei, acesta reprezinta o investitie pe termen lung si poate genera costuri destul de mari. Bugetul trebuie sa fie stabilit in functie de numarul camerelor, dimensiunea acestora si de alte detalii, cum ar fi sistemul de incalzire dorit sau tipul de mobila pe care membrii familiei il prefera;
2. Masurarea spatiului
Inainte de a merge la un magazin de mobila, nu trebuie sa uite de masuratori. Inaltimea, lungimea si latimea camerelor sunt detalii importante pentru a alege cea mai buna mobila, care sa se potriveasca si sa arate bine. Greseala multor persoane care isi amenajeaza locuinta este faptul ca omit aceasta etapa, atat de importanta in crearea unui decor armonios. Mesele prea mici, canapaeaua prea mare sau mobila prea inalta sunt greseli frecvente care apar intr-o locuinta in care nu s-au facut masuratori in prealabil;
3. Alegerea sistemului de incalzire
Desi procesul de cautare a mobilei, de gasire a nuantei perfecte pentru pereti sau a pardoselii ideale pot capta intreaga atentie, nu trebuie sa se omita elementul esential din orice locuinta, care asigura confortul familiei, anume sistemul de incalzire. Orice proprietar isi doreste sa gaseasca cea mai buna metoda de incalzire a unei case, care sa ofere cel mai inalt nivel de confort si care sa fie economica in acelasi timp.
Majoritatea familiilor aleg centrale termice pe gaz din mai multe motive. Aceasta se intretine usor, nu ocupa mult spatiu si este eficienta. In plus, consumul redus este principalul avantaj al acestei centrale in raport cu cele electrice;
4. Alegerea mobilei si a electrocasnicelor
Dupa masuratorile necesare, se poate alege mobila ideala. Pe piata se gasesc mai multe tipuri de mobila, iar avantajul e ca aceasta se poate face la comanda. Astfel, proprietarii locuintelor trebuie sa aleaga mobila potrivita pentru toate camerele, cum ar fi paturile din dormitoare, canapeaua din living si mobila de bucatarie.
Electrocasnicele sunt la fel de esentiale in orice locuinta, fiind nevoie printre altele de frigider, aragaz, hota, aparat de cafea, fier de calcat, robot de bucatarie, cuptor cu microunde si altele, in functie de nevoi si de buget.
Acestia sunt doar cativa pasi pe care trebuie sa ii urmeze cei care isi amenajeaza locuinta, pe langa alte etape esentiale din acest proces amplu, cum ar fi alegerea sistemului de iluminare si a paletei de culori.