Sunt tot mai multe persoane care fac cursuri de managementul proiectelor în timp ce alte persoane se întreabă cu ce se ocupă de fapt un manager de proiect. Răspunsul la această întrebare este de fapt unul foarte simplu şi urmează să explicăm pe larg cu ce se ocupă această activitate.
Totul despre managementul proiectelor
Mai exact, ce este un proiect? Este un efort temporar întreprins pentru a crea un produs, serviciu sau rezultat unic.
Un proiect este temporar prin faptul că are un început și un sfârșit definit în timp și, prin urmare, sferă și resursele definite.
Și un proiect este unic prin faptul că nu este o operațiune de rutină, ci un set specific de operații concepute pentru a atinge un scop singular. Așadar, o echipă de proiect include adesea oameni care nu lucrează de obicei împreună – uneori din diferite organizații și din mai multe zone geografice, toţi având acelaşi scop şi fiind coordonaţi de echipa pentru managementul proiectelor.
Dezvoltarea de software pentru un proces de afaceri îmbunătățit, construirea unei clădiri sau pod, efortul de ajutorare după un dezastru natural, extinderea vânzărilor într-o nouă piață geografică – toate sunt proiecte.
Și toate trebuie gestionate cu expertiză pentru a furniza rezultatele la timp, la buget, şi prin integrarea corectă în activităţile companiei pentru care proiectul este dezvoltat.
Managementul de proiect este deci aplicarea cunoștințelor, abilităților, instrumentelor și tehnicilor pentru a proiecta activități pentru a îndeplini cerințele proiectului.
A fost întotdeauna practicat informal, dar a început să apară ca o profesie distinctă la mijlocul secolului al XX-lea. În plus, sunt mai multe elemente în care activitatea de management a proiectelor este împărţită.
Procesele de management al proiectelor se împart în cinci grupe:
· Inițierea
· Planificare
· Executarea
· Monitorizare și control
· Închidere
Cunoașterea managementului de proiect se bazează pe zece domenii:
· Integrare
· Domeniul de aplicare
· Timp
· Cost
· Calitate
· Achiziții
· Resurse umane
· Comunicări
· Managementul riscurilor
· Managementul părților interesate
Desigur, toată conducerea este preocupată de acestea, dar managementul de proiect aduce un accent unic, modelat de obiectivele, resursele și programul fiecărui proiect. Valoarea acestui accent este dovedită de creșterea rapidă, la nivel mondial, a managementului de proiect:
· Ca o competență organizațională recunoscută și strategică
· Ca subiect de instruire și educație
· Ca o carieră
Sunt persoane care fac o carieră importantă în acest domeniu şi câştigă foarte bine pentru că se descurcă să managerizeze proiecte cât mai diversificate astfel încât acestea să dea roade încă de la început. De asemenea, un alt aspect foarte important este faptul că un manager de proiect înţelege cel mai bine modul în care ar trebui alocate resursele, indiferent de tipul acestora, pentru ca proiectul să funcţioneze optim, motiv pentru care odată ce are un portofoliu de proiecte vast, va câştiga foarte bine.