Ce este un analist de afaceri?

Cum sa-ti reduci pierderile prin solutii eficiente? Selectezi instrumentele tehnologice potrivite pentru afacerea ta? Faci profitabil un departament care nu reuseste? Atragi talente bune si cresti productivitatea? Toate aceste probleme sunt tratate de analisti de afaceri, profesionisti putin cunoscuti de IMM-uri. Citind acest articol vei afla ce este un analist de afaceri si cum te poatw ajuta ca antreprenori sau poate esti tu care doresti sa urmezi un curs business analyst.

Ce este un business analyst?

Analistul de afaceri este un profesionist care are de cele mai multe ori un background in tehnologia informatiei si analiza proceselor. Datorita abilitatilor si cunostintelor sale, analistul de afaceri poate identifica problemele unui departament si chiar al unei companii. Rolul sau este de a gasi esecurile intr-un proces din date clare si obiective. 

El poate diseca chiar etapele unui proces, cum ar fi dezvoltarea afacerii, recrutarea etc. Indiferent de proiect, analistul de afaceri este acolo pentru a propune solutii care sa permita companiei sa se imbunatateasca. 

Fiind prea implicat intr-o situatie, precum afacerea ta, se intampla uneori sa pierzi din vedere elementele esentiale. Analistul de afaceri iti permite sa vezi situatia cu obiectivitate si sa iei deciziile corecte pentru organizatie. 

Aceasta noua perspectiva ajuta la intelegerea problemelor si a strategiei de rezolvare a acestora. Acesta este modul in care analiza de afaceri ii duce pe directori si companiile lor mai departe decat ar fi crezut, atat in ​​ceea ce priveste profitabilitatea, cat si influenta companiei pe piata. 

Cum te poate ajuta analistul de afaceri?

Un business analyst are un plan, chiar inainte de a-si efectua analiza organizationala, stie ca trebuie sa indeplineasca obiectivele tale si cele ale companiei. El va efectua o evaluare a mai multor elemente ale companiei pentru a concepe o strategie personalizata. In toate cazurile, acest specialist in eficienta va asigura:

  • Sustinerea misiunii, viziunii si obiectivele companiei.
  • Alinierea masurilor cu obiectivul de atins.
  • Explicarea schimbarilor si rezultatelor care vor urma. 
  • Punerea in aplicare a masurilor si remedierilor.

De asemenea, este important sa stii ca obiectivele analistului de afaceri vor ramane realiste, dar mijloacele pentru a le atinge vor fi mai clare si mai tangibile. Timpul pentru atingerea obiectivelor va fi mai scurt datorita interventiei analistului de afaceri. Acestea sunt avantajele interventiei sale in afaceri. 

Ce nu este analistul de afaceri!

Confruntati cu popularitatea crescanda a analizei de afaceri, multi profesionisti se califica ca analisti de afaceri. De fapt, acest profesionist nu este consultant in management, nici tehnician in informatica, nici generalist care cunoaste mai multe discipline la suprafata. 

Este un specialist care stapaneste si are o experienta solida in procesele si strategia de afaceri. Daca doresti sa urmezi un curs de analist de afaceri, acorda-i o atentie speciala.