Ce sunt fobiile si cum scapam de ele?

Fobia este un tip de tulburare de anxietate care se manifesta prin frica de obiecte (paianjeni, serpi, ace etc.) sau situatii (evenimente sociale, zbor, spatii inguste, inaltimi). Manifestarile fobiei sunt individuale si depind de caracteristicile personale.

O alta definitie a fobiei este: frica irationala fata de anumite situatii, actiuni sau obiecte. Uneori poate fi identificata o cauza biografica care sta la baza fobiilor, dar in majoritatea cazurilor nu poate fi gasita. In timp ce temerile sunt (adesea) un mecanism de protectie impotriva pericolului, fobiile nu au un factor / obiect / situatie de risc real pentru sanatate sau viata.

Cele mai comune fobii

Fobiile sunt clasificate in functie de experienta care sta la baza fricii. 

  • Unul dintre cele mai frecvente grupuri de fobii este frica de spatiu, iar cea mai populara este claustrofobia – frica de spatiu inchis. Mai includ frica de a zbura, frica de adancime, de spatii deschise si inaltimi.
  • Nu mai putin frecvente sunt sociofobiile – teama de comportament gresit in societate, condamnarea de catre altii. Multi oameni intra in panica atunci cand trebuie sa vorbeasca in fata unui public. Pot comunica calm in viata lor obisnuita, dar in fata unui public nu sunt capabili de nicio performanta.
  • Un grup imens de fobii sunt asociate cu frica inexplicabila si frenetica a diverselor insecte, animale si pasari. Potrivit expertilor, acestea sunt cele mai frecvente temeri, dar si cele mai susceptibile la terapie.

Simptomele unei fobii

  • palpitatii, greata, diaree, transpiratii, tremuraturi, respiratie scurta, senzatie de sufocare sau ameteli;
  • tensiunea anticiparii – anxietate in legatura cu intrarea intr-o situatie sau o posibila intalnire cu obiectul fobiei;
  • la copii – plans, se tin de parinti cand au o criza.

Cele mai citite articole

Frica de anumite obiecte, activitati sau situatii duce la o dorinta puternica de a le evita, iar acest lucru inrautateste adesea calitatea vietii. Persoanele afectate inteleg ca frica lor este irationala si se afla in afara pericolului real, dar nu o pot explica sau controla. Lupta impotriva fobiilor este agravata de dorinta de a le ascunde de ceilalti. 

Peste 5-8% din populatie sufera de diferite tipuri de fobii, mai multe femei decat barbati.  Persoanele cu antecedente familiale de fobie / fobii care apar la membrii familiei sunt de 3 ori mai susceptibile de a dezvolta o fobie decat altele. Fobiile specifice sunt frecvente la copii si de regula dispar dupa un anumit timp. La adulti, de obicei incep brusc si sunt mai lungi si mai severe. Doar 20% dintre cei care sufera de fobie reusesc sa scape de ea fara o psihoterapie adecvata.

Tratamentul fobiilor

Multi oameni cu fobii nu cauta ajutor profesional deoarece subestimeaza gravitatea problemei sau spera ca acestea vor disparea singure. Fobia ar putea disparea fara terapie, insa de cele mai multe ori nu se intampla des acest lucru.

Starea de fobie ar putea fi depasita printr-un proces de psihoterapie individuala. In timpul acestuia, clientul si terapeutul lucreaza pentru ameliorarea simptomelor si dezvaluirea cauzelor acestora. Uneori se recomanda ca oamenii sa mearga la un cabinet psihiatrie in Bucuresti pentru medicatia necesara. Exista cazuri in care cele doua abordari ar putea fi combinate.

Cele mai citite articole