Ce trebuie sa stii despre laptele praf pentru sugari si copiii mici?

Nu exista nicio indoiala ca laptele matern este cel mai bun pentru bebelusi. Cu toate acestea, fiecare mama poate ajunge intr-o situatie in care alaptarea fie nu este posibila din motive de sanatate, fie nu mai este suficienta pentru copil. Din fericire, pentru aceste cazuri, exista lapte artificial de inalta calitate, testat corespunzator, care este foarte apropiat in compozitie de laptele matern. 

Tipuri de lapte praf

Pe piata exista un numar mare de producatori care vand lapte sub diferite denumiri si cu o compozitie speciala. Dar toate variantele au in comun faptul ca incearca sa fie mai aproape de laptele matern in compozitia sa, care este singura varianta ideala pentru sugari. Faptul important este urmatorul: compozitia sa se schimba odata cu varsta si dezvoltarea copilului. Este important sa iti dai seama ca administrarea unui lapte destinat unui copil de un an unui bebelus de trei luni este inadecvata si, in multe cazuri, chiar periculoasa pentru sanatate. Asadar, asigura-te intotdeauna ca alegi laptele potrivit in functie de varsta si starea de sanatate a copilului tau.

Cele mai citite articole

Conform consistentei, pot fi gasite doua tipuri de lapte praf:

  • lapte instant  – lapte cu dizolvare rapida pentru preparare usoara  
  • lapte uscat  – sub forma de pulbere 

Alegerea laptelui praf in functie de varsta 

Cutiile de lapte praf sunt numerotate 0-5 in functie de varsta, dar este recomandat sa urmezi informatiile „de la sfarsitul lunii”.

  • Formule pentru sugari- sunt destinate nou-nascutilor din prima zi de viata pana la 6 luni, adica copiilor care nu pot fi alaptati exclusiv. In aceasta perioada, laptele este principala lor sursa de nutrienti si lichide. Desigur, bebelusul il poate bea mai tarziu, de exemplu atunci cand trece de la alaptare la laptele praf, la scurt timp dupa a sasea luna. Laptele praf initial contine asa-numita proteina din laptele de vaca adaptata, dar si zaharuri, in special lactoza, grasimi si cantitatea exacta de vitamine, minerale si oligoelemente. In plus, majoritatea formulelor pentru sugari sunt imbogatite cu culturi si fibre probiotice. Combinatia de probiotice si prebiotice este cea mai apropiata de fluidul ideal, adica laptele matern. Probioticele produc substante care impiedica dezvoltarea bacteriilor nedorite si producerea de substante toxice, se asaza pe mucoasa intestinala si astfel inlocuiesc alte bacterii. Prebioticele imbunatatesc miscarea mucoasei intestinale, 
  • Formule de continuare- sunt destinate copiilor de la 6 la 12 luni, mai exact de la sfarsitul lunii a 6-a. Acestea sunt administrate ca inlocuitor al laptelui matern sau ca supliment la acesta. Prin urmare, sunt destinate copiilor care nu mai sunt alaptati exclusiv. Acestea sunt de obicei incepute in momentul in care bebelusul primeste primele alimente care nu sunt lactate, astfel incat acest lapte nu mai trebuie administrat ca sursa de nutritie unica. In aceasta perioada, copiii invata sa manance alimente solide si sa bea apa si ceaiuri pentru copii. Pentru ei, insa, laptele ramane principalul aliment si, datorita compozitiei sale, o sursa foarte importanta de lichide. Acest lapte nu mai contine proteine ​​adaptate si, pe langa lactoza, pot contine deja zaharoza, ceea ce confera laptelui un gust dulce. De obicei, acestea sunt imbogatite cu fier, iod, zinc si vitaminele A, D, E si C. Orice administrare anterioara de lapte de continuare ar trebui sa fie decisa de un medic in functie de bunastarea copilului.

Cele mai citite articole