Dezinfecția în abatoare asigurată de dispozitivele cu lumină ultravioletă UV-C

În domeniul de prelucrare a cărnii, producătorii au obligația conform normelor de igienizare să asigure o dezinfecție eficientă a tuturor spațiilor și a echipamentelor utilizate. 

Este primordială efectuarea dezinfecției profesionale pentru a elimina potențialele riscuri de contaminare cu diverși agenți patogeni. În acest context, dezinfecția abatoarelor este o prioritate majoră pentru producătorii din industria alimentară, contribuind astfel la o creștere a calității produselor alimentare. 

Pentru a preveni contaminarea cu agenți patogeni în abatoare, producătorii urmăresc garantarea biosecurității, apelând la cea mai eficientă soluție – dezinfecția cu ajutorul lămpilor bactericide.  

Cu o expertiză de peste 30 de ani în aria dezinfecției profesionale, compania BIOCOMP oferă o gamă variată de dispozitive ce au la bază tehnologia luminii UV-C, asigurând o eficiență de 99% în distrugerea agenților patogeni. 

Sistemul de Biosecuritate Ecologică Integrată conceput de BIOCOMP efectuează o dezinfecție 100% ecologică a aerului și a suprafețelor (utilaje, recipiente, instrumente specifice abatorului, spații de depozitare etc.). Pentru industria alimentară și nu numai, lampa UV dezinfectie concepută de BIOCOMP acționează rapid și eficient împotriva agenților patogeni periculoși, fiind soluția ce se aliniază cel mai bine normelor europene impuse de cadrul legal.

Ce presupune procesul de dezinfecție a abatoarelor?

În abatoare, eliminarea microorganismelor dăunătoare se efectuează printr-un proces de dezinfecție special conceput pentru a oferi eficiență maximă. Acest proces implică numeroase măsuri de siguranță implementate la nivelul tuturor proceselor operaționale prin care trece carnea (de la prelucrare până la etapa ambalării produselor finale). În acest mod se previne orice risc de pătrundere a unui virus sau orice alt agent patogen în spațiile din abatoare.

Potrivit normelor în vigoare, în orice abator trebuie realizată dezinfecția autovehiculelor, a încălțămintei și a echipamentului din interiorul acesteia. Totodată, se are în vedere o igienizare completă a platformelor, remorcilor, depozitelor și a celorlalte spații ce prezintă o funcționalitate specifică abatorului. 

Ustensilele folosite de către personal în ceea ce privește producerea, manipularea și depozitarea cărnii trebuie supuse unei dezinfecții eficiente pentru a elimina orice risc de contaminare. În procesul de igienizare sunt folosite produse biocide care elimină reziduurile provenite în urma procesului de producție a cărnii, ulterior fiind dezinfectate suprafețele din încăpere. 

În mod cert, pentru o eficiență maximă sunt utilizate lămpile UV bactericide, acestea având un rol primordial în garantarea biosecurității.

Prin urmare, pentru a distruge și preveni agenții patogeni care pot afecta calitatea produselor rezultate în abatoare și de a păstra un microclimat optim, specialiștii recomandă utilizarea:

  • Lămpilor UV-C pentru dezinfecția suprafețelor;
  • Lămpilor bactericide în vederea dezinfecției aerului;
  • Lămpilor CUSTOM potrivite domeniului alimentar.

Astfel, prin folosirea acestor dispozitive de dezinfecție bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C se asigură biosecuritatea alimentară.