Sfaturi și recomandări pentru prepararea corectă a ceaiului

Pentru anumiți oameni, prepararea ceaiului este o activitate de zi cu zi care înlocuiește cafeaua de dimineață și alte băuturi comerciale cu scopul de a menține echilibrul fizic și mental; pentru alți oameni, ceaiul reprezintă o băutură specifică pentru anotimpurile reci sau pentru atunci când se confruntă cu o gripă virală sau alte afecțiuni.

Oricare ar fi motivul pentru care ai ales să consumi ceai, iată câteva sfaturi și recomandări pentru prepararea corectă a acestei băuturi-minune:

Pregătirea

Pregătirea se referă la o serie de instrucțiuni de bază care să crească satisfacția față de experiența consumului de ceai:

  • Alege tipul de ceai. Fiecare tip de ceai necesită o tehnică de preparare specifică;
  • Pregătește ceainicul. În mod ideal se indică utilizarea ceainicului pentru prepararea ceaiului, astfel încât frunzele de ceai să aibă suficient spațiu pentru a se deschide în interior. Dacă ai un ceainic la dispoziție, clătește-l doar cu apă înainte de a-l folosi;
  • Nu folosi apă direct de la robinet întrucât aceasta poate avea un conținut de sare ridicat care o să modifice gustul ceaiului. Folosește un filtru de apă dacă nu ai altă sursă de alimentare.

Preîncălzește ceainicul

Utilizează o cantitate mică de apă fierbinte pentru a clăti ceainicul sau alt recipient pe care îl ai la îndemână, precum și ceașca sau ceștile de ceai în care vei turna produsul final. În acest fel, vei evita irosirea căldurii punând apa într-un ceainic rece sau ceaiul în cești reci.

Încălzește apa

Pentru a prepara în mod corect ceaiul, ar trebui să încălzești o cantitate de apă, astfel încât să nu dea în clocot, adică să fiarbă până la punctul maxim. Momentul clocotirii face ca apa să piardă o cantitate semnificativă de oxigen – o cantitate care este, de fapt, necesară pentru a te bucura de beneficiile ceaiurilor și de un gust savuros.

Mai mult, temperatura la care ar trebui să ajungă apa pentru preparare, depinde de tipul de ceai pe care dorești să-l consumi, astfel:

  • Pentru ceaiul verde: între 65 și 85 de grade Celsius;
  • Pentru ceaiul alb: între 75 și 80 de grade Celsius;
  • Pentru ceaiul negru și cel roșu: între 90 și 100 de grade Celsius;
  • Pentru ceaiul albastru: între 85 și 90 de grade Celsius.

Adaugă ceaiul sau apa în ceainic

În funcție de tipul de ceai pe care vrei să-l consumi, ar trebui să adaugi prima dată în ceainic, una dintre cele două componente: ceaiul sau apa. Dacă frunza de ceai este delicată și ușoară, precum este cazul ceaiurilor florale sau oolong, este indicat să adaugi mai întâi apa în ceainic și apoi frunzele de ceai. 

În schimb, dacă este o frunză de ceai robustă, cum este cazul ceaiului negru, ar trebui să adaugi mai întâi ceaiul și apoi apa încălzită. Acest demers are o influență notabilă asupra aromei ceaiului în final.

Timpul pentru prepararea completă

Cât timp trebuie să lași ceaiul să se prepare în ceainic înainte de a fi gata de savurat depinde, din nou, de tipul de ceai folosit și de aroma sau gustul pe care vrei să-l obții. În primul minut în care frunzele de ceai încep să se înmoaie, ceaiul transferă toată aroma și teina în apă.

În funcție de tipul de ceai, timpul pentru prepararea completă diferă:

  • Pentru ceaiul alb: între 1-2 minute;
  • Pentru ceaiul verde: între 1-3 minute;
  • Pentru ceaiul negru și roșu: între 2-3 minute;
  • Pentru ceaiul albastru: 3 minute.

Prepararea ceaiului este, de fapt, o artă, derivată din culturile asiatice. Bucură-te de beneficiile ceaiului și de un gust savuros urmând aceste indicații pentru prepararea corectă a băuturii!