Considerata de unii o particularitate care ofera farmec persoanei care o are, iar de altii o problema neplacuta care trebuie rezolvata, strungareata – care in termeni medicali se numeste diastema – aceasta repreazinta un spatiu intre dinti care, de obicei, sunt lipiti unul de celalalt. Diastema dintilor frontali, sau interincisivitatea, este cea mai frecventa si reprezinta un usor decalaj intre cei doi incisivi din maxilarul superior. Cu toate acestea, poate afecta orice zona a dintilor.
Principaulul factor care duce la aparitia diastemei este ereditatea, aceasta fiind cauzata fie de dimensiunea dintilor si a maxilarului, fie de un dinte permanent care nu s-a dezvoltat sau frenul labial supradimensionat. Important este ca cei care isi doresc sa scape de aceasta particularitate a dintilor exista solutii potrivite in functie de factorii declansatori.
Cum poate fi corectata diastema?
Motivele pentru care oamenii pot cauta solutii pentru corectarea distemei sunt variate, de la considerarea acesteia un defect care afecteaza stima de sine, pana la cauzarea unor probleme de vorbire. Din fericire exista trei modalitati prin care diastema poate fi corectata, toate aceste solutii fiind realizate in cadrul unui cabinet stomatologic.
Reducerea frenului labial
Cele mai citite articole
Prima metoda prin are poate fi corectata diastema este prin reducerea sau repozitionarea fenului labial, o interventie minim invaziva care poarta numele de frenectomie. Daca aceasta operatie este efectuata la copii, exista o mare probabilitate ca dintii sa se repozitioneze singuri. Cu toate acestea, la adulti va trebui sa fie completata cu un tratament ortodontic.
Tratamentul ortodontic
De asemenea, purtarea unui aparat dentar poate contribui la reducerea spatiului dintre dinti. Repozitionarea dintilor dureaza cateva luni, in aceasta perioada igiena dentara ar trebui sa beneficieze de o atentie deosebita. In cazul in care diastema se datoreaza unui dinte lipsa, acesta poate fi inlocuit pentru a umple golul.
Fatete dentare
Acest tratament este destinat numai pacientilor adulti, deoarece presupune efectuarea unor proceduri stomatologice ireversibile – slefuirea smaltului dintilor pentru o aderenta mai mare a adezivului pentru fatete. Aceasta consta in mascarea spatiului dintre dinti cu fatete ceramice sau compozite plasate pe suprafata exterioara a dintilor, fiind o procedura estetica ce imbunatateste aspectul zambetului.