Stiri

In ce consta procedura de divort la notariat?

Cu toate ca in momentul in care merg la altar, oamenii isi doresc sa isi petreaca tot restul vietii alaturi de persoana respectiva, situatiile in care casnicia nu functioneaza si se ajunge la divort sunt foarte multe. 

Pentru a facilita acest proces, unul dificil pentru aproape oricine trece printr-o separare definitiva, autoritatile statului au implementat o procedura de divort care poate avea loc chiar intr-un cabinet notarial. Aceasta este cea mai simpla si rapida modalitate de separare, la care apeleaza, in general, cuplurile care au ajuns de comun acord la aceasta decizie. 

Unde este prevazuta procedura de divort la notar?

Codul Civil are aceasta prevedere, de incheiere a casniciei pe cale amiabila, in cadrul unui cabinet notarial, de o perioada lunga de timp. Chiar si in conditiile acestea, inca exista persoane care nu cunosc procedura prin care pot divorta la notar. 

Cele mai citite articole

De asemenea, unii dintre cei care ajung la un cabinet de notariat in sectorul 1 nu sunt complet pregatiti sau hotarati pentru a face acest pas, motiv pentru care exista o perioada de 30 de zile – perioada in care se declara divortul – in care acestia se pot razgandi.   

Cum se desfasoara divortul la notar? 

Aceasta modalitate de incheiere a casniciei se adreseaza, in special, familiilor care nu au copii minori, astfel ca procesul de divort se poate incheia rapid si foarte simplu. Prin simpla prezentare a unor documente – printre care si certificatul de casatorie in original – si a cererii de divort, care trebuie redactata in fata notarului din zona in care a avut loc casatoria sau ultima locuinta comuna a partenerilor, divortul a fost formulat. 

Acesta trebuie inregistrat de notarul public, iar in termen de 30 de zile va fi pronuntata si decizia finala de divort. Dupa expirarea celor 30 de zile, fostii soti trebuie sa mearga din nou la notar pentru finalizarea procesului si eliberarea certificatului de divort. 

Astfel, prin intermediul acestei proceduri notariale, oamenii care isi doresc desfacerea casatoriei nu mia sunt nevoiti sa piarda timp si sume mari de bani pe holurile instantelor de judecata, costurile in acest caz fiind unele minime.  

Cele mai citite articole