Desi exista trei tipuri diferite de sisteme de energie solara (on-grid, off-grid si hibrid), toate trei functioneaza pe aceleasi principii de baza. Energia solara sau lumina soarelui este mai intai convertita de panourile solare in curent continuu (DC), folosind ceea ce este cunoscut sub numele de efect fotovoltaic (PV).
Aceasta putere de curent continuu poate fi apoi stocata intr-o baterie sau convertita de un invertor solar in curent alternativ (AC), care poate fi apoi utilizata pentru a va alimenta aparatele de uz casnic. In functie de tipul de sistem de energie solara utilizat, excesul de energie solara poate fi, de asemenea, reintrodus in reteaua publica de electricitate, oferindu-va credite in contul de energie, precum si costurile reduse cu electricitatea.
Panouri solare On-Grid vs. Off-Grid: care este diferenta cheie?
Diferenta dintre cele doua sisteme solare este capacitatea de a stoca si utiliza excesul de energie care a fost generata de sistem.
Sisteme solare On-Grid
On-grid este de departe cel mai comun si utilizat pe scara larga sisteme solare pentru case si afaceri. Aceste sisteme folosesc invertoare solare comune, sunt in general plasate deasupra acoperisului. Dar, principalul atractie pentru majoritatea oamenilor de sisteme solare in retea este ca acestea sunt legate de GRID-ul utilitatii locale. Citeste mai multe despre panourile solare On-Grid la acest link: https://sunup.ro/oferta-on-grid/.
Aceasta inseamna ca orice exces de energie solara pe care o generati este exportata inapoi in reteaua dvs. de electricitate locala, permitandu-va sa fiti platit cu un „tarif de alimentare” (FiT) sau sa construiti credite pe care le puteti incasa la sfarsitul anului in un proces numit „contorizare neta”.
Acest sistem in retea este ceea ce vor folosi majoritatea caselor rezidentiale, deoarece sunteti acoperit daca sistemul dvs. solar produce sub sau supraproduce. Practic, compania dvs. de utilitati electrice actioneaza ca spatiu pentru baterie.
Avantajele sistemelor on-grid
- Nu trebuie sa cumparati un sistem costisitor de rezerva pentru a stoca excesul de energie, acest utilitar este o baterie eficienta 100% in sine
- Nu va trebui sa implementati nicio modificare a stilului dvs. de viata sau a mijloacelor de conservare a energiei electrice
- Iti va placea sa primesti creditele de la furnizorul local de retea de energie electrica pentru orice energie neutilizata pe care ai generat-o (pe langa facturile de energie electrica deja reduse!)
Dezavantajele sistemelor on-grid
- Sistemele solare in retea nu au baterie si, prin urmare, nu pot functiona sau genera electricitate in timpul unei intreruperi de curent, din motive de siguranta. Intrucat intreruperile de curent apar de obicei atunci cand reteaua electrica este deteriorata – daca invertorul solar inca alimenta electricitate intr-o retea deteriorata, ar risca siguranta persoanelor care repara defectiunile din retea.
- Ele nu pot produce energie solara si pot reduce factura de energie pe timp de noapte sau cand nu exista lumina solara.
- Ele va ofera mai putin stimulent pentru a economisi energie!
Sisteme solare Off-Grid
Cele mai citite articole
Sistemele solare in afara retelei nu sunt conectate la reteaua electrica locala si, prin urmare, necesita sursa proprie de solutie de stocare a bateriei, precum si panourile solare si invertorul.
Puterea generata de sistem este folosita pentru alimentarea casei si a aparatelor, iar energia ramasa este stocata in baterii pentru a fi folosita intr-o seara sau intr-o zi ploioasa.
Sistemele in afara retelei sunt adesea necesare in zone indepartate care sunt prea departe de reteaua electrica locala si, prin urmare, trebuie proiectate pentru a se asigura ca vor genera suficienta energie pe tot parcursul anului si vor avea suficienta capacitate a bateriei pentru a indeplini cerintele sediului – chiar si iarna cand este mai putina lumina solara.
Costul suplimentar al bateriilor inseamna ca sistemele off-grid sunt mai scumpe decat sistemele on-grid.
Cu toate acestea, costurile bateriilor se reduc acum rapid, ceea ce inseamna ca exista un entuziasm tot mai mare pentru sistemele off-grid in orase si orase.
Avantajele sistemelor solare off-grid
- Daca sunteti intr-un sistem in afara retelei, va autosustineti 100% consumul de energie, deoarece nu sunteti conectat in niciun fel la sistemul de energie electric al retelei locale sau la compania de utilitati.
- Costul energiei dumneavoastra este previzibil, deoarece puteti amortiza costul de achizitie si instalare pe durata de viata a sistemului. O garantie buna poate insemna ca, fara costuri viitoare neasteptate, se poate calcula rentabilitatea investitiei. Cand comparati acest lucru cu costurile de energie comerciale adesea ridicate si fluctuante, este o propunere atractiva.
- Aceste panouri solare sunt bune in ceea ce priveste extinderea, deoarece nevoile dvs. de energie se modifica in timp. Citeste despre panourile solare la acest link:
- Ele va ajuta sa utilizati eficient electricitatea, ceea ce este benefic pentru mediu
Dezavantajele sistemelor off-grid
- Sistemele in afara retelei necesita achizitionarea unei baterii de rezerva care poate fi voluminoasa si costisitoare
- Sistemele de baterii solare necesita intretinere regulata
- Optiunile in afara retelei nu includ tariful de alimentare deoarece sistemul nu este conectat la retea in niciun fel
Deci, on-grid vs off-frid: care este mai bun?
Daca va aflati intr-o zona in care sunteti prea departe pentru a va conecta la sursa de energie electrica locala sau in care alimentarea cu energie electrica nu este fiabila, atunci un sistem solar in afara retelei este in mod clar cea mai buna alegere disponibila pentru dvs.
In majoritatea celorlalte cazuri, se sugereaza, in general, un sistem solar in retea, pe motivele cheie atat ale eficientei costurilor, cat si ale fiabilitatii.
In special pentru casele rezidentiale, sistemele solare in retea sunt atragatoare, deoarece nu necesita solutii voluminoase si costisitoare de stocare a bateriei si, de asemenea, veti avea nevoie de mai putine panouri solare decat ati avea daca ati fi intr-un sistem off-grid – din cauza lipsei de nevoie. pentru a produce o putere suplimentara atunci cand nu exista lumina solara.
Daca sunteti ingrijorat de cresterile viitoare ale pretului la electricitate, dar nu doriti sa investiti inca intr-o baterie, atunci o optiune „gata pentru baterie”, care este un sistem in retea care poate fi conectat cu usurinta la o baterie mai tarziu, poate fi cea mai buna pentru tu.