Care este schema de diversificare a hranei bebelusului in primul an de viata?

Alimentatia bebelusului este una dintre cele mai mari preocupari ale parintilor, mai ales in primul an de viata. Daca in primele luni este necesar sa se aleaga intre laptele matern si lapte praf, dupa varsta de 6 luni, diversificarea alimentatiei provoaca mari batai de cap mai ales mamicilor. 

Care sunt alimentele care ar trebui introduse primele, cand ar trebui inceputa, cu exactitate, diversificarea si cum isi pot da seama ca cel mic a mancat suficiente, sunt numai o parte dintre numeroasele intrebari care le trec prin minte proaspetelor mame. 

Cand se incepe diversificarea bebelusului? 

Pentru inceput este important de retinut ca medicii neonatologi recomanda, in general, ca diversificarea bebelusului sa se inceapa la varsta de 6 luni. Exista insa situatii particulare in care medicul pediatru poate recomanda parintilor fie inceperea diversificarii mai devreme, fie amanarea acesteia pentru o scurta perioada de timp. 

Cum si in cazul hranirii cu lapte praf sau alaptarii exista controverse, la fel este si in cazul inceperii diversificarii, numai ca trebuie sa se tina cont de recomandarile medicului copilului, mai ales daca acestea sunt facute pe baza urmaririi indeaproape a evolutiei celui mic si pe baza unor analize sau investigatii medicale. 

Etapele diversificarii 

Prima etapa a diversificarii este cuprinsa intre 6 si 8 luni. In aceasta perioada, copiii fac mai mult cunostinta cu alimentele si cu gusturi noi, asa ca mamele nu trebuie sa se impacienteze daca cei mici nu mananca la inceput. 

In plus, se recomanda sa se inceapa cu o cantitate mica de mancare, de preferat piureuri de fructe sau legume, a caror consistenta se poate regla prin adaugarea de lapte sau apa. Pe piata exista foarte multe piureuri gata preparate, potrivite atunci cand timpul este limitat sau in calatorii. O gama vasta de astfel de produse poate fi gasita in magazinul online elaptepraf.ro

Ulterior, se poate creste cantitatea si se pot adauga in alimentatie si galbenusul de ou, carnea fiarta, branzica proaspata. In cea de-a doua etapa – 8-10 luni – se introduc preparatele cu gluten si cerealele, iar pana la 12 luni, copilul este familiarizat cu majoritatea gusturilor si texturilor. 

Prin urmare, cu o schema bine realizata, diversificarea va fi un proces mai usor.