Stiri

Contractul de amanet – Tot ce trebuie să știi

Una dintre soluțiile avantajoase de a face rost de bani rapid și ușor este prin intermediul unei case de amanet, aceasta oferind un împrumut în schimbul unei garanții reprezentate de diverse bunuri din aur, a căror valoare este stabilită de reprezentanții amanetului. 

Totuși, nicio operațiune de amanetare nu poate fi efectuată fără un contract încheiat între părțile implicate, prin intermediul căruia oamenii cedează casei de amanet, pentru o perioadă determinată de timp, drepturile asupra bunurilor amanetate. 

Ce informații trebuie să conțină contractul de amanet? 

Toate informațiile esențiale referitoare la procesul de amanetare trebuie să fie cuprinse în contractul de amanet, astfel încât toate aspectele să fie clare, iar procesul să fie unul transparent. Printre informațiile care nu trebuie să lipsească dintr-un astfel de contract sunt: 

  • durata contractului – un contract de amanet poate fi încheiat pe diferite perioade, care trebuie menționate în conținutul acestuia, perioade cuprinse între 5 și 30 de zile, existând posibilitatea prelungirii acestora;
  • bunurile amanetate și valoarea acestora – un alt aspect important ce trebuie să se regăsească într-un contract de amanet este tipul de bunuri pe care clienții le oferă ca garanție (bijuterii din aur, electronice și electrocasnice) precum și valoarea acestora, stabilită de casa de amanet;
  • suma împrumutată – suma împrumutată de clientul unei case de amanet este un aspect definitoriu, ce trebuie să se regăsească în conținutul contractului;
  • comisionul casei de amanet – fiecare casă de amanet practică un anumit comision, care reprezintă un procent din suma împrumutată; 
  • suma totală ce trebuie rambursată – la finalul perioadei de contract, oamenii trebuie să ramburseze suma împrumutată, căreia i se adaugă și comisionul. În cazul în care aceștia doresc să prelungească perioada de contract, este necesar să achite numai comisionul aferent sumei împrumutate. 

Ce se întâmplă dacă nu se respectă prevederile din contract?

Prin intermediul contractului, clientul casei de amanet predă drepturile asupra bunurilor amanetate acestuia și se angajează să ramburseze suma stabilită, până la data de expirare a contractului. În caz contrar, drepturile asupra bunurilor respective revin definitiv casei de amanet, aceasta având dreptul de a le vinde pentru a-și recăpăta prejudiciul.  

Cele mai citite articole

Totuși, există o perioadă de 15 zile de la termenul scadent al contractului, în care amanetul așteaptă ca proprietarul bunurilor să revină pentru a le recupera. Ulterior acestor zile, clientul amanetului nu mai are niciun drept asupra bunurilor respective. 

De asemenea, pe baza contractului și amanetul își asumă responsabilitatea de a păstra în cea mai mare siguranță bunurile pe care clienții săi le-au amanetat, pentru a le putea înapoia la rambursarea împrumutului. 

Cine poate încheia un contract cu un amanet? 

Persoanele care se prezintă într-o casă de amanet pentru a amaneta sau chiar vinde anumite bunuri trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani și să dovedească faptul că bunurile respective le aparțin, deoarece casele de amanet nu încurajează infracționalitatea și nu acceptă bunuri furate. 

În plus, aceștia trebuie să prezinte un document de identitate în momentul în care semnează un contract de amanet, pe care vor trebui să îl prezinte și la rambursarea împrumutului, când își recuperează bunurile. 

Prin urmare, este absolut necesar ca orice tranzacție desfășurată în cadrul unei case de amanet să se realizeze numai pe baza unui contract semnat de părțile implicate. 

Cele mai citite articole