Conflictul din Ucraina a schimbat dinamica pe piața energiei, având impact asupra prețurilor la energie. Totul pleacă de la modificarea prețului petrolului în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Prețurile petrolului și gazelor au crescut brusc, ambele valori de referință majore ale petrolului tranzacționându-se la începutul lunii martie la peste 110 USD, ceea ce a reprezentat o creștere suplimentară cu 15% față de numai o săptămână în urmă.
Europa caută alternative la importurile de energie din Rusia, rapoartele sugerând că rafinăriile ar trebui să evite aprovizionarea cu petrol rusesc. În același timp, precizează World Economic Forum, Rusia încă poate găsi o piață de desfacere pentru majoritatea producției sale de energie, oferind reduceri de ordinul a 15-20 USD.
Situația creează îngrijorare în rândul consumatorilor români, care, chiar și înainte de declanșarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, s-au confruntat cu facturi majorate la gaze și electricitate. Alegerea altor furnizori de energie, precum CEZ Vanzare, gasiti ofertele pe CezInfo, care să ofere facilități adaptate nevoilor consumatorilor poate fi o soluție, dar chiar și așa situația la nivel european rămâne una incertă.
În mod clar, războiul continuă să crească presiunea în sistemul energetic. Unii analiști spun că riscul de întrerupere a aprovizionării nu a fost încă evaluat pe deplin și este posibil să avem de-a face cu o continuă majorare a prețurilor la energia de consum.
Pe de altă parte, țările care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) eliberează pe piață 60 de milioane de barili de petrol – echivalentul a 12 zile de exporturi rusești – din rezervele lor strategice. Mișcarea are ca scop atenuarea presiunii prețurilor, însă istoria arată că astfel de acțiuni au doar un impact de scurtă durată și limitat asupra prețurilor.
Cum vor fi afectate prețurile la energia de consum?
Cele mai citite articole
Potrivit World Economic Forum, este greu de prezis în ce direcție vor merge lucrurile pe piața de energie. Totuși, se pare că suntem pregătiți pentru o perioadă de prețuri ridicate, care sunt determinate de acest război.
Prețurile mari ajung să fie resimțite de consumatori la pompă, în facturile la gaz, încălzire și electricitate. Acest fenomen contribuie la creșterea prețurilor la toate bunurile și serviciile, alimentând și mai mult așteptările inflaționiste.
Unele guverne pot introduce măsuri pentru a proteja consumatorii de această creștere. În multe țări, taxele pe motorină și benzină reprezintă mai mult de jumătate din prețul plătit de consumatori la pompă, așa că în mod clar există o posibilitate ca guvernele să acționeze.
Cu toate acestea, tot (sau aproape tot) acest cost va trebui să fie preluat de consumatori. Din păcate, se pare că trăim o perioadă prelungită de energie scumpă.
Cum va fi afectată tranziția energetică?
Această întrebare are dimensiuni diferite și va depinde de răspunsul consumatorilor, întreprinderilor și guvernelor.
Europa pare să facă noi strategii legate de dependența sa de combustibilii importați. S-ar putea să vedem o „renaștere” a exploatării cărbunelui la nivelul fiecărei țări, împreună cu investiții accelerate în surse regenerabile, cu scopul de a înlocui gazul și cărbunele importat în cantități mari din Rusia. Germania se gândește deja să prelungească durata de viață a centralelor ei nucleare și să inverseze tendința de a elimina treptat exploatarea cărbunelui. Alte țări pot urma exemplul.