Prima grija a unui pacient care, dupa ce si-a pierdut unul sau mai multi dinti, se gandeste sa apeleze la implanturile dentare este: cat de mult va suferi daca opteaza pentru inserarea unui implant dentar?
Implantologia clasica, prin urmare utilizarea chirurgiei traditionale, consta in taierea gingiei, strapungerea maxilarului, inserarea implantului de titan biocompatibil, suturarea plagii cu cusaturi si asteptarea osteointegrarii.
Aceasta prima interventie chirurgicala este urmata de o perioada de recuperare inainte de coroana dentara, timp in care exista umflaturi si durere pe masura ce efectele anesteziei se epuizeaza.
Stomatologia moderna – care in ultimii ani a inregistrat progrese enorme in intregul sector si in special in implantologie – a facilitat foarte mult procedura de introducere a implanturilor dentare si a facut perioada postoperatorie mai confortabila. Toate acestea au fost posibile datorita implantologiei nedureroase digitale. Aceasta tehnologie ofera un tratament de calitate si o amprenta precisa care va genera intotdeauna o lucrare precisa.
Ce este implantologia ghidata de computer?
Aceasta este o tehnica moderna de implantologie care consta in planificarea pozitionarii implanturilor dentare pe computer: in acest fel dentistul obtine rezultate precise, deoarece software-ul permite masuratori sofisticate, capabile sa detecteze automat canalul nervos.
Prin intermediul software-ului, este posibila determinarea exacta a lungimii si pozitiei implanturilor dentare. In plus, se obtine un model tridimensional care serveste drept ghid pentru pozitionarea implanturilor in cel mai potrivit punct, in functie de os si de structura anatomica a arcadei dentare. De asemenea, aceasta tehnica performanta permite pacientului previzualizarea rezultatului final al tratamentului cu implant dentar.
Cum functioneaza implantologia digitala?
- Scanner 3D: acest scaner implica crearea de imagini tridimensionale ale arcadei dentare pentru a evalua structura osoasa si pozitia nervului.
- Simulare virtuala pe computer: gratie imaginilor tridimensionale obtinute, medicul dentist poate crea o interventie chirurgicala simulata a implantului, planificand astfel pozitionarea implanturilor dentare si a coroanei protetice cu mare precizie. El va efectua mai multe simulari pe computer pana cand va obtine pozitia corecta a implanturilor.
- Realizarea unui sablon chirurgical: datele finale obtinute cu simularea vor fi trimise la laborator, care va crea un sablon ce va permite dentistului sa introduca implanturile exact asa cum a fost simulat pe computer, fara a recurge la incizii si suturi ulterioare ale gingiei.
Avantajele implantologiei digitale
Din aceste informatii, sunt evidente unele dintre beneficiile implantologiei asistate de computer. Toate avantajele acestei tehnici sunt:
- interventii chirurgicale foarte precise si rapide;
- excluderea trunchiurilor nervoase si a partilor sensibile sau delicate;
- operatii mai putin invazive;
- reabilitare rapida;
- fara cusaturi, fara sangerari sau umflaturi;
- fara durere;
- rezultate precise datorita simularii;
- siguranta maxima pentru pacient;
- prevenirea riscurilor chirurgicale.
Cu siguranta, implantologia digitala poate parea o tehnica din viitor, insa este o tehnologie a timpurilor de astazi, de care oamenii pot beneficia optand pentru inserarea implanturilor a caror eficienta si siguranta sunt garantate.