Managerul tehnic de proiect al unui birou de arhitectura este mai presus de toate un manager și unul dintre rolurile managerului este de a face legătura dintre ierarhia sa și echipele supravegheate. Prin urmare, este necesar ca el să înțeleagă nevoile și așteptările fiecăruia. Însă, cunoștințele sale tehnice stocate în timpul poziției de dezvoltator vor fi benefice pentru gestionarea oricărui proiect.
Asumarea mai bună a rolului principal
Contextul tehnic oferă managerului o anumită legitimitate față de echipa sa de dezvoltatori. El își poate înțelege mai ușor nevoile și așteptările, precum și problemele ridicate de echipa sa. De asemenea, este capabil să-și asiste echipa în proiectare, combinând tehnica și cunoștințele de afaceri ale clientului.
Anticiparea este, de asemenea, o calitate pe care trebuie să o ai ca manager de proiect. O O gândire tehnică face mai ușoară anticiparea obstacolelor pe care echipa este probabil să le întâmpine. Prin urmare, trebuie să solicite persoanele potrivite sau să prioritizeze cererile în mod diferit pentru a limita cât mai mult aceste riscuri.
Aspectul tehnic joacă un rol foarte important în timpul atelierelor de proiectare cu clientul. Într-adevăr, managerul de proiect tehnic îi poate oferi o primă privire tehnică asupra fezabilității sau nu a solicitărilor sale. De asemenea, el este capabil să facă noi propuneri în timp ce stăpânește constrângerile bugetare/de timp. Acest lucru face mai puțin probabil să deranjeze echipa pentru a obține aceste tipuri de răspunsuri. Acest lucru face posibil să existe un prim filtru cu clientul, dar pentru toate acestea, echipa trebuie să conteste în continuare aceste aspecte.
Fii atent sa nu cazi în capcană
Cele mai citite articole
Una dintre marile dificultăți în rolul de manager de proiect tehnic este de a găsi echilibrul corect în intervenția sa tehnică. El trebuie să fie atent să nu fie omniprezent în cadrul echipei; el ar trebui să-și vadă rolul mai mult ca un „sprijin”, având în același timp grijă să nu-i ia prerogativele echipei care trebuie să rămână autonomă.
Obiectivul nu este să cadă în capcana desfășurării muncii unei întregi echipe cu dezvoltarea, producția, întreținerea, remedierea erorilor, managementul planificării. În schimb, echipa nu ar trebui să se bazeze pe ceea ce este capabil să facă managerul de proiect tehnic.
Faza de execuție a proiectului tehnic
Faza de execuție a unui proiect tehnic este locul în care se obțin livrabilele proiectului. De cele mai multe ori, dar depinde și de context, este cea mai lungă fază a ciclului de viață al unui proiect și cea care consumă cea mai mare energie și resurse.
În această fază, un set de sarcini și metode sunt puse în practică pentru a face ideea proiectului o realitate și pentru a atinge obiectivele.
Faza de execuție a proiectului tehnic se bazează pe planul de proiect dezvoltat în faza de planificare și are ca rezultate livrabilele proiectului.