Millennials sunt o generatie care a marcat un punct de cotitura in multe aspecte. Sunt diferiti de predecesorii lor in nenumarate fatete si una dintre ele este modul de a iubi. Totul indica faptul ca le este din ce in ce mai greu sa construiasca relatii sentimentale solide si de durata. De ce?
Conform https://123matrimoniale.ro/, 22% dintre adultii cu varste cuprinse intre 23 si 38 de ani spun ca nu au prieteni, 30% recunosc ca nu au cei mai buni prieteni si 25% nici macar nu au un cerc de „cunostinte” cu care sa-si faca planuri din cand in cand. Sa ne amintim ca milenialii sunt acea generatie de tineri nascuti la inceputul anilor ’80 si anul 2000. Unii cred ca, in sens strict, ii include pe cei nascuti intre 1980 si 1995. Ei sunt cunoscuti si ca „generatia Y ” iar caracteristica lor centrala este ca au aparut pe lume odata cu marea revolutie a comunicatiilor si a noilor tehnologii.
Desi milenialii, in general, au avut acces la toate aceste inovatii si la mai multa educatie decat generatia parintilor lor, ei au avut de infruntat si provocari mari. De fapt, The Washington Post i-a numit „cea mai norocoasa generatie din istoria SUA”. Este posibil ca totul impreuna sa insemne ca se lipsesc si de beneficiile care pot fi derivate dintr-o relatie care se maturizeaza in timp.
Millennials, o generatie incercata
Millennials au avut de infruntat marea recesiune din 2008, cand tocmai isi terminau adolescenta. Apoi, criza din 2020 i-a lovit, in ceea ce a fost poate cel mai bun moment din viata lor de tineri adulti. Ambele imprejurari i-au determinat sa ia directii incerte, cand pe hartie fusesera educati sa aiba totul sub control .
Aceasta generatie este, de asemenea, una dintre cele mai omogene din istorie. Nasterea si cresterea lui au coincis cu globalizarea. Acest fenomen a facut ca multe granite culturale si mentale sa se dizolve, facandu-le foarte usor pentru milenii sa se recunoasca intre ei, indiferent de unde provin.
In orice caz, situatia economica dificila prin care au fost nevoiti sa treaca a produs consecinte neasteptate. Aceasta generatie traieste mai mult timp in casa parintilor lor. Instabilitatea locului de munca, suisurile si coborasurile financiare si astfel de probleme au facut sa fie asa. De asemenea, au fost nevoiti sa-si schimbe sau sa amane planurile, de mai multe ori, din cauza contextului global.
Generatia careia ii este cel mai greu sa se angajeze
Millennials sunt, de asemenea, protagonistii unor mari schimbari culturale, precum diversificarea preferintelor sexuale si a familiilor. Poate din aceasta cauza si din cauza lumii instabile in care au trait, ei par a fi generatia careia ii este cel mai greu sa se angajeze.
Acestia au inaugurat intalnirea deja comuna cu posibile cupluri prin intalniri online aranjate intr-o retea de socializare sau intr-o aplicatie in acest scop. Oricum, aceasta modalitate este mult mai flexibila, dar implica si mult mai mult calcul. Dragostea ocazionala si chimia naturala par sa fi demodat. In schimb, suntem in era „profilarii” .
Pe de alta parte, dragostea pare sa fi intrat intr-un domeniu ghidat de logica „incercarii si erorii” . Din acest motiv, este foarte frecvent ca legaturile de cuplu sa fi devenit in multe cazuri „relatii exprese”. Flirteaza repede si, de asemenea, taie repede. Si din nou.
Millennials sunt nemultumiti, dar devin si nefericiti.
Redefinesc orizontul?
Este clar ca nu se poate generaliza, dar adevarul este ca multi dintre mileniali par sa fi creat o legatura mai intima cu tehnologia decat cu alte fiinte umane . Aceasta mediere si invazia treptata a retelelor sociale i-au determinat sa-si defineasca propria identitate comparandu-se cu ceilalti.
Cunoasterea de sine si autoevaluarea nu sunt procese care merg departe, sau pe calea cea buna, in cadrul acelei lumi care se desfasoara intre virtual si real. Exista putin timp, si poate putin interes, in cultivarea lumii personale, fara martori, fara like -uri si cu profunzime. Prin urmare, stima de sine a fost afectata de toate acestea.
Un efect al acestui lucru este frica de angajament. De fapt, frica de a simti cu pasiune ceva pentru o alta fiinta umana. Poate ca sunt prea ocupati sau inchisi in ei insisi. Urasc sa se simta vulnerabili, iar suferinta li se pare ceva evaziv si, in plus, inofensiv . In acelasi timp, ei pot pierde mai mult contact piele-la-piele cu viata si suisurile si coborasurile ei.
Usorul si rapidul au devenit atribute pe care vor sa le duca si ei in planul iubirii. De la o intalnire la o data si de la o relatie la alta, multi mileniali au ajuns sa se simta nefericiti. Poate ca este timpul sa ne regandim.
Sunt inca tineri si vor lua din ce in ce mai multa greutate in aceasta lume haotica. Ei au ocazia sa se descurce mai bine cu generatiile pe care le vor educa si, de asemenea, sa conduca o revolutie care impaca fiinta umana cu mediul sau si cu natura sa, fie cu sau in ciuda tehnologiei.