Stiri

Sisteme eficiente de irigatii – necesare pentru o agricultura bogata

Irigarea este un proces avansat de udare a culturilor, pasunilor, terenurilor agricole, plantelor si gardurilor vii prin utilizarea apei, care poate fi furnizata prin conducte, aspersoare, canale, pompe si alte sisteme de irigatii artificiale, ceea ce inseamna ca suprafata de teren cultivata nu se bazeaza exclusiv pe precipitatii. 

Ce este irigarea?

S-ar putea spune ca irigarea este un sistem avansat de udare care sprijină dezvoltarea agriculturii, fiind utilizata ca alternativa la agricultura pluviala. Este, de asemenea, o tehnica de indeplinire a cerintelor de apa a plantelor si culturilor, deoarece acestea au nevoie de apa ca resursa esentiala pentru crestere si dezvoltare. In acelasi timp, apa furnizeaza plantelor nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii si contribuie la randamente ridicate, permitand patrunderea si fixarea radacinilor in campurile uscate. In mod traditional, apa pentru irigatii poate fi obtinuta din baraje, lacuri, rauri, fantani, iazuri, rezervoare, canale sau puturi tubulare, printre diverse alte surse. Cu toate acestea, timpul, cantitatea de apa necesara, rata si frecventa udarii depind de mai multi factori, inclusiv tipul de cultura, tipul de sol si sezonul. De exemplu, culturile de vara necesita mult mai multa apa in comparatie cu ceea ce se cultiva iarna. Cele mai multe sisteme de irigatii agricole se aplica si in zonele care nu sunt prietenoase din punct de vedere geografic cu toate culturile in crestere, cum ar fi regiunile uscate. Ajuta la dezvoltarea plantelor in zone care nu pot sustine cresterea si dezvoltarea culturilor. 

Cele mai citite articole

Irigarea de suprafata – cea mai comuna metoda de irigare

Irigarea de suprafata este cel mai comun tip de irigare, deoarece foloseste pur si simplu gravitatia pentru a distribui apa pe un camp, urmarind conturul terenului. De exemplu, apa poate curge la vale dintr-o zona mai inalta, ajungand astfel la toate culturile. Aceasta metoda de irigare este aplicabila doar daca zona sau terenul dispune de suficienta apa si este in panta naturala. De asemenea, utilizeaza tehnica sistemului de brazde, prin care canalele sunt folosite pentru a directiona apa in jos pe o panta printr-un padoc unde sunt cultivate culturi sau plante. Un exemplu poate fi cel al terenului cu orez cultivat in Asia de Est. In acele zone, terenul este sapat in terase si apa curge in jos, permitand udarea fiecarei parcele de teren. Cu toate acestea, irigarea de suprafata nu este potrivita pentru soluri foarte nisipoase cu infiltrare mare, deoarece poate duce la distributia necontrolata a apei, ducand in cele din urma la inundatii si la eroziunea solului. De asemenea, poate functiona doar in zonele cu o aprovizionare nelimitata cu apa. 

Alte metode comune de irigare a terenurilor cultivate includ irigarea localizata, irigarea prin picurare, irigarea prin aspersie, irigarea subterana si irigarea perena, toate avand scopul de a indeplini cerintele de apa ale culturilor. 

Cele mai citite articole