Ce rol are reciclarea uleiurilor uzate?

La nivel global, uleiul uzat este unul dintre principale tipuri de deșeuri periculoase, care afectează considerabil calitatea mediului înconjurător. Se estimează că este generat anual un volum de 25 de milioane de tone de uleiuri uzate

Aceste uleiuri nu-și mai pot îndeplini scopul deoarece au fost compromise, de obicei prin contaminare. În plus, uleiurile uzate trec printr-un proces lent de degradare, fiind o sursă majoră de poluare a mediului. Reciclarea devine așadar o soluție pentru purificarea uleiurilor uzate, reintroducerea lor în ciclurile de producție sau utilizarea în alte domenii și diminuarea contaminării mediului.

Ce rol are reciclarea uleiurilor uzate?

Reciclarea uleiurilor uzate este un proces care are în vedere:

  • Prevenirea sau diminuarea poluării mediului – din moment ce uleiurile uzate sunt colectate și valorificate corespunzător, riscul ca acestea să contamineze mediul, sănătatea oamenilor și a faunei este foarte scăzut;
  • Conservarea resurselor naturale – reciclarea diminuează volumul de petrol extras din pământ, motiv pentru care pământul nu va mai fi tensionat de activitățile de extracție. Totodată, prin reciclare, se asigură menținerea productivității și curățeniei la nivelul solului și apei, care permit obținerea de alimente sănătoase.
  • Economisirea costurilor – reciclarea redă uleiului uzat aceleași proprietăți pe care le are uleiul nou. În acest fel companiile nu vor mai fi nevoite să achiziționeze noi uleiuri pentru desfășurarea activității, diminuând costurile. De asemenea, ele nu vor mai depinde de importurile de ulei, care ar putea împiedica activitatea sau care ar crește cheltuielile.
  • Conservarea energiei – este nevoie de o medie de 159 de litri de țiței pentru a produce 2,5 litri de ulei lubrifiant de înaltă calitate, comparativ cu 3,8 litri de ulei uzat pentru a produce același rezultat. În plus, nivelul de energie consumat pentru reciclarea uleiului uzat este considerabil mai mic decât în prima situație.

Cine poate apela la reciclarea uleiurilor uzate?

Din moment ce uleiurile uzate re-rafinate sunt la fel de eficiente ca cele noi, multe service-uri auto și companii de transporturi optează pentru reciclarea acestui tip de deșeu. Uleiurile uzate pot fi transformate, prin reciclare, în materie primă sau material consumabil în industria petrolieră sau ars ca și combustibil în aplicații industriale.

Concluzii

Uleiurile uzate eliminate necorespunzător sunt extrem de periculoase atât pentru mediu, cât și pentru oameni. De aceea, nevoia de a avea abilități și expertiză speciale pentru gestionarea corectă a acestui tip de deșeu și nevoia de reciclare în vederea reutilizării devin primordiale pentru toate părțile interesate. Dacă business-ul tău este generator de uleiuri uzate și ai nelămuriri privind colectarea, eliminarea sau reciclarea lor, apelează la Indeco Grup pentru a afla mai multe detalii.