Cum ne-a schimbat internetul viata?

La 12 august 1981, gigantul american IBM a lansat primul sau computer personal, iar pe 6 august 1991, primul site web a fost lansat intr-un laborator. De atunci, computerele si internetul ne-au schimbat viata intr-o asemenea masura incat este greu de imaginat cum am putea trai fara un pachet televiziune si internet

Cum s-a dezvoltat internetul?

Pana in 1991, internetul, care provenea din Arpanet – o retea interconectata proiectata de armata SUA in anii 1960 – nu a preocupat cu adevarat publicul larg. Pe de alta parte, a fost un instrument valoros pentru comunicarea dintre universitati si centrele de cercetare.

In laboratorul sau de la Centrul European de Cercetare Nucleara (CERN) din Geneva, cercetatorul britanic Tim Berners-Lee avea in vedere sa faca internetul mai usor de utilizat. Astfel, la 6 august 1991, Berners-Lee a pus primul site online. Web-ul s-a nascut.

Web-ul a revolutionat si modul in care se comunica si se tranzactioneaza. Sosirea continutului multimedia, a muzicii MP3 si a filmelor a facut cultura accesibila, dar si vulnerabila la piraterie. Retelele sociale precum Facebook si toate aplicatiile web 2.0 au redefinit relatiile sociale. Comertul electronic a crescut intr-o asemenea masura, incat cantareste foarte mult economiile noastre. 

Cum ne-a schimbat viata internetul

  • Comunici. Tinerii de astazi „converseaza” pe diverse canale, pastreaza legatura pe Facebook in timp real, isi impartasesc fotografiile si videoclipurile. E-mailurile se  urmaresc in permanenta pe dispozitivele mobile. 
  • Vizionezi un film. In 1991, vizionarea unui film la alegere insemna sa mergi la clubul video pentru a inchiria o caseta VHS. Astazi, tot ce trebuie sa faci este sa consulti un catalog de sute de filme pe televizorul tau, conectat la decodorul furnizorului tau de servicii de televiziune si internet. 
  • Cumperi muzica. Digitalizarea muzicii in format MP3 si succesul extraordinar al playerelor de muzica precum iPod-ul Apple au marcat moartea CD-ului. 
  • Mergi in vacanta. In 1991, pentru alegerea vacantei, trebuia sa mergi la o agentie de turism si sa parcurgi cataloagele groase ale operatorilor de turism. Astazi, pe internet, iti poti alege concediul in functie de mai multe criterii, poti compara diferitele oferte, poti profita de promotiile de ultim moment. 
  • Distribui fotografiile. In 1991, pentru a-ti impartasi fotografiile de vacanta cu familia, trebuia sa mergi mai intai la fotograf pentru a scoate pozele. Astazi, poti sa iti trimiti fotografiile direct prin e-mail, sa le postezi pe Facebook, sa le stochezi pe site-uri web de partajare, sa le incarci pe site-urile furnizorilor de servicii pentru a le primi acasa. 
  • Proceduri administrative. Astazi, iti poti declara veniturile, poti cumpara, descarca si tipari documente acasa. 
  • Te informezi. Niciodata nu a fost atat de usor sa inveti si sa iti extindeti cunostintele. 
  • Cumperi de acasa. De la haine la electrocasnice, de la produse alimentare la carti, totul poate fi cumparat astazi pe internet, platibil cu cardul de credit.