Colicile și durerile de burtică sunt o problemă frecvent întâlnită la bebeluși, care poate fi destul de dificilă pentru părinți. În general, colicile apar în primele 3 luni de viață a bebelușului și pot fi declanșate de o serie de factori. În acest articol vom discuta mai pe larg despre diferența dintre colici și durerile de burtică și vom găsi soluții pentru a le preveni.
Colici, sau dureri de burtică?
În termeni medicali, colicile sunt definite ca reprize de plâns inconsolabil ale bebelușilor mai mici de 3 luni. Nu se ofer detalii despre cauzele acestor colici, dar faptul că plânsul se asociază uneori cu mișcări agitate ale piciorușelor și cu eliminarea de gaze îi face pe părinți să considere că durerile de burtică sunt singura cauză a colicilor.
Deși bebelușul trece, cu siguranță, prin episoade de disconfort abdominal generat de imaturitatea sistemului digestiv, care conduce la balonare sau la crampe, faptul că bebelușii purtați mereu în sisteme de purtare și ținuți la pieptul mamei aproape non stop nu prea sufeă de colici oferă indicii importante despre etiologia plurifactorială a colicilor [1].
Sistemul nervos imatur al bebelușului va cește în ritmul său, asupra căruia nu avem nici o influență, din ipostaza de părinți. Dar multe dintre cauzele durerilor de burtă pot fi rezolvare sau prevenite. Iată cum.
Atenție la cantitatea de aer înghițit
Suptul lacom sau un flux mare de lapte îl pot face pe bebeluș să înghită o cantitate mare de aer în timp ce se hrănește. Ținerea bebelușului în poziție verticală după masă, pentru a-l ajuta să eructeze, are o utilitate limitată în ceea ce privește eliminarea acestui aer. Prin urmare, e de dorit să încerci să previi problema.
Pentru a evita înghițirea excesivă de aer, este recomandat să încurajezi bebelușul să sugă într-un ritm constant și liniștit, prin alegerea unor biberoane cu tetine adecvate și prin poziționarea corectă a bebelușului la sân. Utilizarea biberonului cu tetină plată sau cu orificii mari poate crește riscul de colici la bebeluși. Este recomandat să alegi un biberon cu o tetină adaptată nevoilor specifice ale bebelușului, pentru a evita înghițirea de aer în timpul suptului [2].
Atenție la alimentația mamei
Unii bebeluși alăptați sunt foarte sensibili la alimentația mamei, în timp ce pentru alții, ceea ce mănâncă mama este absolut nesemnificativ. Pentru a fi sigură și pentru a preveni apariția colicilor este recomandat să eviți, într-o primă fază, alimentele care pot cauza balonare, cum ar fi legumele crucifere (broccoli, conopidă), fasolea sau varza.
Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele proaspete sau cerealele integrale, poate preveni constipația la bebeluși. Este important să reduci consumul de alimente procesate și fast-food, deoarece acestea pot fi greu de digerat și pot agrava simptomele colicilor la bebeluși.
Unele alimente consumate de mame pot afecta copilul prin laptele matern și pot cauza colici. Aceste alimente includ lactatele, soia, grâul, ciocolata și cafeaua. În cazul în care copilul prezintă simptome de intoleranță la aceste alimente, este recomandat să le elimini din dietă și să consulți medicul pentru mai multe sfaturi și recomandări [3].
Intoleranță sau alergie?
Intoleranța sau alergia la anumite alimente poate fi o cauză a durerilor de burtă la bebeluși. De pildă, un bebeluș alăptat care suferă de intoleranță la lactoză poate manifesta tulburări digestive atnci când mama lui consumă lactate. De asemenea, un copil cu intoleranță la lactoză sau cu alergie la proteinele laptelui de vacă va avea simptome digestive (și nu numai) în momentul în care este hrănit cu formule obișnuite de lapte praf.
În cazu în care suspectezi o problemă de acest tip la copilul tău, consultă medicul pediatru și oferă-i informații cât mai ample pe acest subiect. de asemenea, păstrează un jurnal alimentar pentru o mai evidentă corelare a simptomelor cu alimentele consumate. Există soluții eficiente pentru fiecare dintre aceste probleme [4].
Când să contactezi medicul
Există unele situații în care este esențial să contactezi medicul pentru sfaturi competente despre alimentația copilului tău și despre gestionarea simptomelor pe care le are acesta, astfel încât bebelușul să primească toți nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Posibile semne de alarmă sunt:
- Bebelușul are dureri de burtă severe și nu răspunde la metodele obișnuite de calmare, cum ar fi schimbarea poziției sau masajul abdominal;
- Bebelușul are diaree, vărsături sau febră; este indicat să consulți medicul pentru a exclude o infecție sau alte probleme gastrointestinale;
- Bebelușul nu crește în greutate sau are dificultăți în alimentație [4].
Fiecare bebeluș este unic, are propriul ritm de dezvoltare și nevoile sale particulare. Medicul este cel mai bun partener în demersul de a crește un copil sănătos și bine dezvoltat.
Bibliografie:
1. “Colic.” Nhs.uk, 20 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/colic/, accesat la 16.03.2023;
2. “Colic.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/colic, accesat la 16.03.2023;
3. “Colic – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074, accesat la 16.03.2023;
4. What to Expect,Editors. “Colic in Babies: Signs, Causes and Tips for Parents.” What to Expect, WhattoExpect, 29 Jan. 2015, www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/what-is-colic/, accesat la 16.03.2023.