Stiri

Fatete dentare pentru un zambet pefect si atragator

Fatetele dentare sunt piese subtiri care sunt de obicei realizate pe baza de ceramica. Medicul stomatolog le ataseaza de dintele defect cu un adeziv special. Datorita rezultatelor lor estetice bune, fatetele dentare sunt folosite in stomatologie, in special in cazul deteriorarii zonei dintilor frontali. 

Astazi, pentru a produce fatete dentare, sunt utilizate materiale precum, ceramica de sticla sau ceramica feldspatica, care sunt foarte asemanatoare ca duritate cu smaltul natural al dintilor. Exista insa si furnir din compozit, un material de culoarea dintelui care este folosit si pentru obturatii.

Se face o distinctie intre fatetele conventionale si asa-numitele fatete non-prep. Fatete conventionale necesita ca dintii sa fie macinati inainte de atasare. Pacientului in acest caz, i se administreaza un anestezic local. Fatete non-prep nu necesita niciun pre-tratament (slefuire) si pot fi, de asemenea, inlocuite sau indepartate in orice moment. Deoarece tratamentul cu fatete non-prep este mai confortabil, acestea sunt adesea folosite si pentru copiii cu leziuni dentare.

Cand ai nevoie de fatete?

Accidentele sau igiena orala deficitara provoaca leziuni vizibile ale dintelui frontal, iar fatetele pot ajuta in acest caz. Sunt potrivite in special pentru tratarea defectelor dintilor din fata in caz de decolorare, leziuni dentare din cauza cariilor, fracturi ale dintilor din fata, subdezvoltarea sau deteriorarea smaltului dentar. 

Cele mai citite articole

Inainte de tratament, dintii si cavitatea bucala sunt examinate cu atentie de catre medicul stomatolog. Mai intai, foloseste instrumente speciale pentru a masura miscarile de alunecare ale maxilarului si forta care actioneaza asupra partilor individuale ale maxilarului. Pentru a obtine o impresie detaliata a pozitiei dintilor, medicul stomatolog ia o amprenta. 

Pentru a face acest lucru, pacientul musca o bucata de ceara, de exemplu. Medicul stomatolog foloseste aceasta amprenta pentru a realiza un gips, dupa care fatetele sunt realizate manual intr-un laborator dentar.

In cazul fatetelor conventionale, medicul dentist pregateste dintii deteriorati inainte de lipirea acestora. Pentru a face acest lucru, indeparteaza aproximativ 0,5 milimetri din suprafata dintelui cu un instrument abraziv special. 

De asemenea, rotunjeste marginile posibile, astfel incat sa nu existe ranirea cavitatii bucale sau ruperea materialului ceramic ulterior. Pentru acest pre-tratament, pacientului i se administreaza un anestezic local. Pentru a atasa fatete dentare, medicul dentist usuca cu atentie suprafata dintelui si curata suprafata adeziva. 

Apoi lipeste fatetele pe dinti folosind o tehnica speciala de lipire (tehnica adeziva). Nu este necesar un anestezic local sau indepartarea substantei dentare pentru tratamentul cu fatete non-prep. Medicul stomatolog ataseaza fatetele dentare subtiri de suprafata uscata a dintelui, dupa o curatare atenta.

Cele mai citite articole