Prima vizita a copilului la cabinetul stomatologic este adesea un motiv de ingrijorare pentru parinti – oare cum va reactiona copilul la noile senzatii asociate, mediul diferit din camera de tratament si intalnirea cu echipa medicala?
Tratamentul stomatologic al pacientilor tineri este o sarcina extrem de responsabila si provocatoare pentru orice medic curant. Principala diferenta intre tratamentul copiilor si al adultilor este relatia. La adulti, relatia este unidirectionala: medic-pacient, in timp ce in practica stomatologica pediatrica exista un asa-numit „triunghi pedodontic”: copil-parinte-medic, iar cel mai important in aceasta relatie este copilul.
Zambetul unui copil depinde de parinti
Parintii, la randul lor, joaca un rol cheie in modelarea comportamentului copilului inca de la o varsta frageda – ei sunt in mare masura cei care determina atitudinea sa initiala fata de propria sanatate si tratament.
Inainte de prima vizita a copilului la cabinetul stomatologic, este necesar ca parintii sa fie familiarizati in prealabil cu ceea ce urmeaza sa se intample la medicul dentist. Specialistul va oferi parintilor indrumari cu privire la modul de pregatire al copilului si, la randul sau, trebuie sa primeasca informatii despre grijile si temerile pe care acesta le are. Toate acestea pregatesc ambele parti pentru momentul primei intalniri a tanarului pacient cu echipa medicala. Parintii instruiti sunt mai putin anxiosi si acest lucru se reflecta asupra copilului.
Interventii mici pentru un zambet frumos
Este important sa se mentina sanatatea dintilor de lapte la copii pentru a sustine sanatatea celor permanenti. Cariile netratate pot duce la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor. Atat in cazul dentitiei temporare cat si celei permanente, cariile dentare la copii nu trebuie neglijate.
Cele mai citite articole
In acest sens, clinica stomatologica poate efectua toate tratamentele necesare varstei pentru a aduce pe fata copilului un zambet frumos si sanatos. Care sunt principalele tratamente recomandate copiilor si adolescentilor?
- fluorizarea dentara;
- sigilarea dintilor permanenti;
- depistarea din timp a anomaliilor dento-maxilare si rezolvarea lor pentru a preveni malpozitionarea (pozitionarea gresita) a dintilor definitivi;
- tratamentul cariilor si al afectiunilor gingivale;
- controlul placii bacteriene.
Fluorizarea – tratament profilactic pentru un zambet sanatos
Fluorizarea dintilor este recomandata tuturor copiilor adolescenti, in special celor cu o igiena orala mai slaba, obiceiuri alimentare proaste si carii frecvente atat la dentitia de lapte, cat si la cea permanenta. Este efectuata de un stomatolog de 2 ori pe an si este o procedura rapida, nedureroasa, dar foarte eficienta.
Ce este sigilarea dentara?
Sigilarea dintilor creeaza o bariera eficace impotriva cariilor dentare. Aceasta procedura consta in aplicarea unui invelis rasinic subtire pe suprafetele ocluzale ale dintilor din spate (molarii), unde adesea se formeaza cariile. Este o procedura nedureroasa care se poate efectua la cabinetul stomatologic intr-o singura sedinta.
Controlul placii bacteriene
Se recomanda periajul dintilor de 2 ori pe zi cu o pastă de dinti fluorurata, recomandata de medicul stomatolog, pentru a indeparta placa bacteriana.
In concluzie
Vizitele la cabinetul stomatologic trebuie sa fie periodice, preventive, de 2 ori pe an. Astfel orice problema stomatologica va fi depistata intr-un stadiu incipient, cand tratamentul ei nu va provoca durere si emotii negative.