Diverse

Totul despre bateria maşinii: cum funcţionează şi ce durată de viață are

În medie, o baterie auto bună durează între 3 și 5 ani, dar obiceiurile de conducere și expunerea la condiții extreme pot scurta durata de viață a bateriei mașinii. 

Cum funcționează exact bateria unei mașini?

Bateria auto asigură curentul electric necesar pentru alimentarea tuturor componentelor electrice din mașină. Este vorba de o responsabilitate imensă. Fără baterie, mașina, așa cum se ştie probabil, nu va porni.

Care este modul în care funcționează o baterie auto?

  • reacția chimică pune în mișcare mașina: bateria transformă energia chimică în energie electrică necesară pentru alimentarea mașinii, furnizând tensiune starterului.
  • păstrează energia electrică stabilă: bateria nu numai că oferă energia de care este nevoie pentru a porni mașina, ci și stabilizează tensiunea (acesta este termenul pentru alimentarea cu energie electrică) pentru a menține motorul în funcțiune. 

Bateria mașinii poate fi mică, dar puterea pe care o furnizează este enormă. 

Există semne de avertizare că bateria este pe cale să cedeze?

Cele mai citite articole

,,Dacă aș fi știut înainte” – majoritatea conducătorilor auto au experimentat acest sentiment. Din fericire, există diverse indicații și simptome care indică faptul că este posibil să fie necesară înlocuirea bateriei şi anume: 

  • când  se încearcă pornirea mașinii, motorul porneşte din ce în ce mai greu și durează mai mult decât în ​​mod normal. 
  • uneori, indicatorul luminos al motorului de testare este afișat când puterea bateriei este scăzută. 
  • bateriile moderne sunt închise și nu există nicio modalitate de a verifica lichidul din ele, dar se poate verifica dacă aceasta are carcasa umflată.
  • se simte un miros ciudat: este posibil să se observe un miros puternic de sulf în jurul bateriei. Cauza: bateria se scurge. Scurgerile provoacă, de asemenea, coroziune în jurul polilor (unde se află cablurile + și -). 
  • dacă bateria are peste 3 ani. Durata de viață a bateriei variază de la 3 la 5 ani, în funcție de baterie. Cu toate acestea, obiceiurile de conducere, timpul și călătoriile scurte frecvente (mai puțin de 20 de minute) pot scurta drastic durata de viață reală a bateriei mașinii.

O baterie defectă poate deteriora sistemul de încărcare sau starterul?

Când există o baterie descărcată, mașina va pune mai multă presiune pe piesele sănătoase. Sistemul de încărcare, demarorul sau solenoidul demarorului pot fi afectate. Aceste piese pot fi deteriorate deoarece compensează lipsa de energie a bateriei. Sfat rapid: O inspecție electrică asigură faptul că toate piesele necesare primesc tensiunea corectă. 

Cum se ştie dacă alternatorul nu oferă suficientă energie electrică bateriei?

Se întâmpla să apară pe bordul maşinii martorul de „Check battery” aprins. Aceasta defecțiune începe de obicei atunci când bateria mașinii este aproape epuizată și se luptă să furnizeze energie. Dacă alternatorul este deteriorat, bateria nu se va încărca. Când se porneşte mașina, aceasta ,,se rotește” în continuare, iar şoferul nu ştie dacă va porni sau nu. Acest lucru poate însemna că alternatorul nu încarcă corect bateria.

În concluzie

Cu cât se verifica mai des mașina, cu atât se vor găsi mai puține daune și nu vor fi necesare reparații majore.

Cele mai citite articole